Ασφάλεια αυτοκινήτου για νέους οδηγούς – τι πρέπει να προσέξετε

Οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη τους ένα ευρύ φάσμα παραγόντων για να καθορίσουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν ασφαλίζοντας έναν οδηγό. Δυστυχώς για τους νέους οδηγούς, ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η εμπειρία οδήγησης.

Όσοι έχουν ηλικία κάτω των 21 ετών ή κατέχουν δίπλωμα οδήγησης για διάστημα μικρότερο από έναν χρόνο τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, συνεπώς θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κατά τα πρώτα χρόνια της οδηγικής τους εμπειρίας.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν φθηνότερες τιμές από άλλες, ωστόσο οι νέοι οδηγοί χρειάζεται να προσέξουν ορισμένες παραμέτρους ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι νεαροί και οι άπειροι οδηγοί θεωρούνται επικίνδυνοι στον δρόμο από τις εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων, κι αυτό έχει ως συνέπεια την πληρωμή υψηλότερου ασφάλιστρου σε σχέση με τους πιο έμπειρους οδηγούς, ακόμη και αν το όχημά τους είναι μικρό και φθηνό.

Ο λόγος για τον οποίο η ασφάλιση των νέων οδηγών αυτοκινήτων είναι τόσο ακριβή, είναι ότι οι νέοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατυχήματα σε σχέση με τους πιο έμπειρους οδηγούς, λόγω του ενθουσιασμού τους και της έλλειψης εμπειρίας.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των νέων οδηγών έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα πριν συμπληρώσουν τα 23 χρόνια τους. Επίσης οι νέοι σε ηλικία οδηγοί ταξιδεύουν συχνά μαζί με άλλους συνομηλίκους τους στο αυτοκίνητο. Εάν κάποιος από τους επιβάτες τραυματιστεί σοβαρά ή χάσει τη ζωή του ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει υψηλή αποζημίωση.

Ο σοβαρός τραυματισμός αλλάζει τη ζωή ενός νεαρού ατόμου και θα κοστίσει στην ασφαλιστική εταιρεία πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο τραυματισμό ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς θα πρέπει να φροντίζει τον τραυματία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η σύγκριση τιμών για ασφάλιση αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος για την επιλογή της πιο συμφέρουσας λύσης.

Το γεγονός ότι κάποιος σας έχει προτείνει μια συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, δεν σημαίνει ότι αυτή προσφέρει την καλύτερη τιμή στην αγορά. Για αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να λάβετε υπόψη σας ένα ευρύ φάσμα τιμών ασφαλιστικών εταιρειών.

Υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης αυτοκινήτων:

  • ασφάλιση τρίτων, η οποία καλύπτει απώλειες που προκαλούνται από άλλα άτομα που εμπλέκονται σε ατύχημα που προκαλείτε. Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμούς σε άλλους οδηγούς, πεζούς και επιβάτες και ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα και περιουσίες.
  • ασφάλιση πυρκαγιάς και κλοπής τρίτων, η οποία καλύπτει τα παραπάνω, καθώς επίσης και απώλειες στο όχημα του ασφαλισμένου ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς ή κλοπής.
  • η μικτή ασφάλιση παρέχει κάλυψη προστατεύοντας άλλα οχήματα, περιουσίες και ανθρώπους, καθώς και τον οδηγό και το ασφαλισμένο αυτοκίνητό του.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η μικτή ασφάλιση μπορεί να είναι φθηνότερη από την ασφάλιση τρίτων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι έμπειροι οδηγοί τείνουν να επιλέγουν μικτή ασφάλιση, ενώ οι νεότεροι οδηγοί επιλέγουν τη βασική ασφάλιση πιστεύοντας ότι θα είναι φθηνότερη, ενώ είναι αυτοί που δημιουργούν τις μεγαλύτερες αξιώσεις. Επομένως, αξίζει να συγκρίνετε τιμές με διαφορετικά επίπεδα κάλυψης πριν αποφασίσετε.

Η προσθήκη ενός έμπειρου οδηγού στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους. Με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλιστής διαβεβαιώνεται ότι ο νέος οδηγός δεν θα είναι ο μοναδικός που οδηγεί το αυτοκίνητο, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να συμβεί ατύχημα. Ωστόσο χρειάζεται να είστε προσεκτικοί σε αυτό το θέμα, καθώς όλες οι καλύψεις γίνονται πάντα στο όνομα του κύριου οδηγού του οχήματος.

Παρόλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο που είναι λιγότερο ακριβό στην ασφάλιση, προκειμένου να μειώσετε το κόστος της ασφάλισης αυτοκινήτου για νέους οδηγούς. Ένα αυτοκίνητο αξιολογείται από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Πόσο γρήγορα επιταχύνει και ποια είναι η τελική του ταχύτητα
  • Η αξία του ως καινούργιο
  • Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτει
  • Πόσο θα κοστίσει και πόσο καιρό θα χρειαστεί να επισκευαστεί εάν έχει ζημιά
  • Πόσο κοστίζουν τα μεμονωμένα ανταλλακτικά

Προτείνεται να αποφεύγονται οι τροποποιήσεις της εξωτερικής όψης των αυτοκινήτων, όπως οι ζάντες αλουμινίου και τα κιτ του αμαξώματος, οι οποίες προσελκύουν συχνά νέους οδηγούς που θέλουν να μετατρέψουν τα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητά τους.

Οι τροποποιήσεις αυξάνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου και αν τις αποφύγετε θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα. Ο λόγος είναι ότι καθιστούν το αυτοκίνητο πιο ελκυστικό για τους κλέφτες και για τους βανδάλους. Πολλοί νέοι οδηγοί θέλουν τα αυτοκίνητά τους να ξεχωρίζουν, αλλά δυστυχώς το να ξεχωρίζεις από το πλήθος δεν είναι καλή ιδέα αν θέλεις να μειώσεις το κόστος της ασφάλισης.

Επίσης, είναι απαραίτητο να προσθέσετε ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας τοποθετώντας συναγερμό ή immobiliser, για την αποτροπή των επίδοξων κλεφτών.

Τέλος, μια ακόμα παράμετρος που οφείλεται να εξετάσετε, είναι η ετήσια εξόφληση των ασφαλίστρων, αν υπάρχει η δυνατότητα, καθώς είναι πάντα φθηνότερο να πληρώνετε για ολόκληρο τον χρόνο αντί να πληρώνετε ανά μήνα ή ανά εξάμηνο.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις μηνιαίες χρεώσεις τόκων, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον συνολικό λογαριασμό. Ίσως να μην είναι δυνατό για πολλούς νέους οδηγούς να πληρώσουν το κόστος για την ασφάλιση αυτοκινήτου σε μία δόση, αλλά εάν αυτή η επιλογή είναι εφικτή για εσάς, πρέπει να την λάβετε υπόψη σας.

Leave a Reply