Μεγαλόπρεποι φρουροί του πελάγους

Μεγαλόπρεποι φρουροί του πελάγους

Κάστρα, καστέλια, οχυρά και προμαχώνες υψώνονται σε καθεμία από τις ξερές κορφές της Ελληνικής χερσονήσου που περιβάλλονται από τη θάλασσα του Αιγαίου, σε κάθε νησί μας. Η Φραγκοκρατία στη χώρα μας ήρθε και πέρασε αφήνοντας πίσω της σαν ιστορική μαρτυρία τα μεγαλόπρεπα μνημεία που διαφύλατταν τη θαλασσοκρατία των Λατίνων.

Η αρχή έγινε με μία από τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Ο πάπας Ιννοκέντιος ο 3ος κήρυσσε από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου την 4η Σταυροφορία και η ανατέλλουσα δύναμη της πολυμήχανης Βενετίας βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της. 

Η παρέκκλιση της σταυροφορίας οδήγησε στην ασεβή κατάκτηση της Πόλης και στην ίδρυση της Λατινικής Αυτοκρατορίας. Πλέον οι θαλασσινές λεωφόροι ήταν ανοιχτές και ανήκαν στις πόλεις-λιμάνια της Ιταλικής χερσονήσου. Με κυρίαρχους τους Βενετούς και ακόλουθους τους Γενοβέζους, τους Φράγκους, τους Καταλανούς και τους Ιωαννίτες κάθε νησί απέκτησε τον φρουρό του. Ενα κάστρο να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο και να διαφεντεύει τις εμπορικές οδούς που οδηγούσαν στην Ανατολή. 

Η οχυρωματική οργάνωση των μικρών νησιωτικών πόλεων ήταν απαραίτητη, καθώς οι κτήσεις άλλαζαν χέρια συχνά αλλά πολύ περισσότερο γιατί στους αιώνες που ακολούθησαν άνθησε η ληστρική πειρατεία στο Αιγαίο. 

Εκτοτε και μέχρι τις μέρες μας οι ντόπιοι πληθυσμοί συνδέθηκαν με τα κάστρα τους και όταν τα χρόνια περάσαν ανέπτυξαν τους οικισμούς τους περιμετρικά των μεσαιωνικών τειχών. Αλλού τα κάστρα διατηρήθηκαν, αλλού εντάχθηκαν στην τοπική αρχιτεκτονική και αλλού χάθηκαν. 

Πίσω τους έμειναν τα λιθόστρωτα, οι πύλες, οι προμαχώνες και τα τείχη που κάποιος Βιλλαρδουίνος, Ντάντολος, Τζιουστινιάνι και Γατελούζος όρθωσε για να υπερασπίσει την προσωρινή του επικυριαρχία. Πολιτιστικά κληροδοτήματα που σήμερα διαμορφώνουν την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και σε καλούν να περπατήσεις στα λαβυρινθώδη καλντερίμια τους.

Κείμενο: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή