Αποψη της πόλης από τον πύργο του δημαρχείου

<p>Αποψη της πόλης από τον πύργο του δημαρχείου</p>
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Σκανδιναβική λάμψη

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Μια εκτυφλωτική πόλη, που ερωτοτροπεί διαρκώς με το νερό, αλλά και κάτι παραπάνω. Μια πόλη φιλική και «εύχρηστη», μια πόλη σύγχρονη και οργανωμένη, μια πόλη για να ζεις!

Στιγμές μαγείας λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα στο Tivoli Grona Lund, στο νησί Djurgarden

%IMAGEALT%
Η θέα από το παράθυρο του αεροπλάνου κατά τα τελευταία 15 - 20 λεπτά πριν από την προσγείωση στο αεροδρόμιο Arlanda είναι εντυπωσιακή. Ενα κολάζ, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, ένας πίνακας ιμπρεσιονιστή ζωγράφου απλώνεται μερικές χιλιάδες πόδια χαμηλότερα. 

Εκατοντάδες ποτάμια αγκαλιάζουν νησίδες γης, εκατοντάδες λωρίδες γης περιβάλλουν με τα καφέ, τα πράσινα, τα κίτρινά τους αμέτρητες μπλε και σμαραγδί λιμνούλες, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, μέχρι τη μεγάλη θάλασσα. 

Πανοραμική άποψη της Στοκχόλμης από το Sodermalm

%IMAGEALT%
Αραιά και πού διάσπαρτα σπιτάκια ή μικροί οικισμοί προσθέτουν ευπρόσδεκτες πινελιές σ’ αυτόν τον υπέροχο καμβά, ώσπου εμφανίζεται μια μεγάλη πόλη μοιρασμένη κι αυτή σε νησιά, περικυκλωμένη από νερό και δάση πάνω στους υδάτινους δρόμους από τη λίμνη Malaren στα δυτικά, μέχρι τη Βαλτική στα ανατολικά. Μια πόλη που παρά τον συμπαγή, κατά τόπους, οικιστικό ιστό, δεν καταβροχθίζει τη φύση γύρω της, καθώς και αυτή η ίδια διασπάται από μεγάλους πράσινους όγκους. 

Δροσιστική στάση στην Gamla Stan

%IMAGEALT%
Κτισμένη πάνω σε 14 νησιά που ενώνονται με 57 γέφυρες, η Στοκχόλμη προσφέρει «γη και ύδωρ» για να σαγηνεύσει τον επισκέπτη, και τα καταφέρνει χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Κάποιοι την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά», αλλά η σύγκριση με τη μυθική «Γαληνοτάτη» είναι μάλλον υπερβολική. 

Κι αν υστερεί σε σχέση με την Ιταλίδα σε ιστορικό - ειδικό βάρος και ατμόσφαιρα, η ωραία Σκανδιναβή υπερτερεί σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξη παλιού και νέου, καθώς δίπλα σε μεσαιωνικά κτίρια θα βρεις τεχνολογία αιχμής, μοντέρνες ανέσεις και την τελευταία λέξη στη μόδα και το design. 

Πρόκειται για  μια σχετικά «νέα» πόλη. Ούτε 800 χρόνια δεν έχουν περάσει από την ίδρυσή  της στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1634 ανακηρύχθηκε επίσημα πρωτεύουσα της Σουηδίας παίρνοντας τη σκυτάλη από την γειτονική Ουψάλα. Η ένωση του βόρειου και του νότιου σιδηροδρομικού δικτύου στον κεντρικό σταθμό της πόλης το 1871 φέρνει τη βιομηχανική επανάσταση στη Στοκχόλμη, η οποία έκτοτε μετατρέπεται σε ατμομηχανή της σουηδικής οικονομίας, μιας οικονομίας η οποία σε συνδυασμό με τη μη συμμετοχή της Σουηδίας σε κανέναν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, μεγεθύνεται απρόσκοπτα τις επόμενες δεκαετίες. 

H πλατεία έξω από το Kulturhuset

%IMAGEALT%
Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2014 η Σουηδία γιόρτασε 200 χρόνια συνεχούς ειρήνης, «ρεκόρ» που ξεπερνάει και αυτό της Ελβετίας. Η «ουδετερότητα» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (μια «ουδετερότητα» τουλάχιστον αμφιλεγόμενη όταν απέναντί σου έχεις το τέρας του Ναζισμού) μετέτρεψε τη Σουηδία σε χώρα υποδοχής προσφύγων. Τα μεταπολεμικά χρόνια η χώρα υποδέχθηκε κύματα μεταναστών, ανάμεσά τους και χιλιάδες Ελληνες, στους οποίους κατά τη διάρκεια της χούντας προστέθηκαν και εκατοντάδες πολιτικοί εξόριστοι. 

Φιλική και «εύχρηστη»

Αν και υπήρξε για δεκαετίες δημοφιλής «εργατικός προορισμός», η Στοκχόλμη δεν θεωρείτο ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι σχετικά πρόσφατα. 

Μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπήκε γερά στον τουριστικό χάρτη, με κομβικό σημείο την είσοδο της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (αλλά, ευτυχώς για τους Σουηδούς, όχι στη ζώνη του ευρώ,) το 1995, γεγονός που συνοδεύτηκε από περισσότερη «εξωστρέφεια» στη στάση των συνήθως «κλειστών» Σκανδιναβών.

Τι βρήκαν λοιπόν τα πρώτα μεγάλα κύματα επισκεπτών; Πρώτον το προφανές, μια πόλη εκπληκτικά όμορφη, με σπουδαία αρχιτεκτονική, σημαντικά μνημεία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μουσεία. Μια πόλη που πάρα τις προκαταλήψεις περί μουντάδας που συνοδεύουν τα τόσο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, είναι πολύχρωμη και «ζεστή». 

Εξοχικό σε ένα από τα 24.000 νησάκια του Αρχιπελάγους της Στοκχόλμης

%IMAGEALT%
Μια πόλη, που όπως συμβαίνει συνήθως με τις πόλεις που βρίσκονται σε σφιχτό εναγκαλισμό με το υγρό στοιχείο, προσφέρεται για ατέρμονες ρομαντικούς περιπάτους.

Σε δεύτερο επίπεδο, βρήκαν μια πόλη φιλική και «εύχρηστη», όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. Ενα μέρος, όπου το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης είναι επίσημα κατοχυρωμένο («allemansraten»). Με αμέτρητα πάρκα και κήπους, με ατελείωτα χιλιόμετρα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων. 

Τα πρώτα σημάδια του φθινοπώρου στο αναρριχώμενο φυτό στον τοίχο του δημαρχείου

%IMAGEALT%
Μια πόλη που παρά το γεγονός ότι είναι μοιρασμένη σε νησάκια είναι αρκετά «συμπαγής» και «περπατιέται» εύκολα. Με ένα δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς μετρό, τραμ, λεωφορείων και πλοίων που μπορεί να σε μεταφέρει σχετικά γρήγορα και άκοπα από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη. Εν ολίγοις, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα παλιά, καλά, δυνατά χαρτιά της τουριστικής βιομηχανίας.

Λούνα παρκ Tivoli: Ουρλιάξτε ελεύθερα!

%IMAGEALT%
Σε ένα από τα πιο μικρά νησιά της σουηδικής πρωτεύουσας βρίσκεται ο «ομφαλός» της, η παλιά πόλη, η περίφημη Gamla Stan. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Κάποιες από τις 15 γυναίκες ελληνικής καταγωγής που σκιαγραφούν το «πρόσωπο της μετανάστευσης» στο σκανδιναβικό μουσείο (Nordiska Museet)

%IMAGEALT%
Σχεδόν αποκλεισμένη από κάθε μηχανοκίνητη όχληση διατηρεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα εποχών αλλοτινών. Το να χαθείς στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, περιτριγυρισμένος από πανύψηλα, πολύχρωμα παλιά αρχοντικά, και ύστερα να ξαποστάσεις σε μια από τις γραφικές πλατείες είναι μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μόνο βιώνεται. 

Η πλατεία Stortorget, στην πάντα μαγευτική Gamla Stan

%IMAGEALT%
Μιλώντας για πλατείες, η κεντρική της Gamla Stan, η Stortorget, είναι μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης, και μια από τις πιο χαρακτηριστικές καρτ ποστάλ της Στοκχόλμης, όπου μεταξύ άλλων θα βρείτε το κτίριο της Σουηδικής Ακαδημίας που φιλοξενεί το μουσείο Nobel (Nobelmuseet). 

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το επιβλητικό Βασιλικό Ανάκτορο (Kungliga Slottet), το οποίο αποτελεί επίσημη οικία της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας από το 1754. Το γιγαντιαίο συγκρότημα των 608 δωματίων, μπορεί να είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, δεν είναι όμως μουσείο, αλλά παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά κυβερνητικά κτίρια της χώρας. 

Πολύ κοντά του βρίσκεται ο καθεδρικός ναός (Storkyrkan), το παλιότερο κτίριο της πόλης (1306), όπου αξίζει να δείτε το εντυπωσιακό γλυπτό σύμπλεγμα του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο, έργο που ολοκληρώθηκε το 1489. Σε δύο μικροσκοπικά νησάκια που εφάπτονται στη Gamla Stan θα βρείτε δύο ακόμα σημαντικά αξιοθέατα. 

Στο Riddarholmen, δυτικά, θα βρείτε την εντυπωσιακή εκκλησία Riddarhlomskyrkan, ενώ στο Helgeandsholmen, βόρεια, θα δείτε το κτίριο του Κοινοβουλίου (Riksdaghuset). 

Νότια της παλιάς πόλης βρίσκεται η όμορφη, χαλαρή και μποέμικη γειτονιά Sodermalm, ή σκέτα «Soder» («νότος») όπου θα βρείτε διάσπαρτα, ατμοσφαιρικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια ανάμεσά τους και κάποια εξαιρετικά «ελληνόκτητα» όπως το «Fabror Nikos» και το «Kamarina». 

Το γιγάντιο πολεμικό πλοίο Vasa που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1628 και ανασύρθηκε σχεδόν άθικτο το 1961

%IMAGEALT%
Στο Slussen από την ταράτσα του εντυπωσιακού «Gondolen», που μοιάζει να κρέμεται σαν γερανός πάνω από την πόλη, θα έχετε εντυπωσιακή πανοραμική θέα της Στοκχόλμης. Τέλος, στο Sodermalm, θα βρείτε ένα πολύ σπουδαίο μουσείο φωτογραφίας, το Fotografiska, που μένει ανοιχτό για τους επισκέπτες μέχρι αργά το βράδυ.

Το οικονομικό κέντρο

Βόρεια της Gamla Stan, στο Normalm, χτυπάει η οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική καρδιά της πόλης. Είναι ο παράδεισος για όσους έρχονται εδώ  για shopping, μιας και η Στοκχόλμη «παίζει» δυνατά και σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. 

Αλλαγή Βασιλικής Φρουράς έξω από το παλάτι (Kungliga Slottet)

%IMAGEALT%
Παρά τον πολύβουο χαρακτήρα του Normalm δεν λείπουν τα αξιοθέατα και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η όπερα και το «Μουσείο της Μεσογείου» (Medelhavsmuseet) με σημαντικά εκθέματα από Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία κλπ. 

Σε αυτό το τμήμα της πόλης βρίσκεται και ο σημαντικότερος συγκοινωνιακός της κόμβος ο σταθμός T-Centralen απ’ όπου ξεκινούν γραμμές μετρό, τρένων και λεωφορείων προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η Riddarhlom-skyrkan, μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Στοκχόλμης

%IMAGEALT%
Αξίζει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση, και να αναφερθούμε στον «υπόγειο κόσμο» της Στοκχόλμης, διότι εδώ θα δείτε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό του κόσμου. 

Λίγο δυτικότερα στο νησάκι Κungsholmen, ξεχωρίζει ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Στοκχόλμης, το δημαρχείο της (Stadhuset) με την περίφημη «Χρυσή Σάλα» του (Gyllene Salen). Από τον πύργο του θα έχετε άλλο ένα υπέροχο σημείο πανοραμικής θέας. 

Ο σταθμός Radhuset είναι ένας από τους πολλούς εντυπωσιακούς σταθμούς του μετρό (Tunnelbana) που θα συναντήσετε στη Στοκχόλμη

%IMAGEALT%
Από τις προβλήτες δίπλα στο δημαρχείο, πανέμορφα πλοιάρια των αρχών του 20ου αιώνα αναχωρούν για μίνι κρουαζιέρες στη λίμνη Malaren. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ολοήμερο ταξίδι στη Birka, όπου θα μάθετε τα πάντα για τους Βίκινγκς, ή ένα ολιγόωρο ταξίδι στα «θερινά ανάκτορα» του Drottningholm. 

Στο εσωτερικό του παλατιού (Kungliga Slottet)

%IMAGEALT%
Εκεί εκτός από το αναγεννησιακό παλάτι του 17ου αιώνα, θα περιπλανηθείτε σε υπέροχους κήπους και λιμνούλες και θα δείτε το «Κινέζικο Περίπτερο» του 1753. Το «συγκρότημα» διαθέτει δικό του θέατρο που κτίστηκε το 1766, όπου εξακολουθούν να ανεβαίνουν παραστάσεις με τον αρχικό μηχανολογικό εξοπλισμό του 18ου αιώνα. Θεωρείται το παλιότερο θέατρο στον κόσμο που διατηρεί την αρχική του μορφή. 

«Μουσειακά» νησιά

Ανατολικά της Gamla Stan και του Normalm, θα άξιζε να επισκεφθείτε την ιστορική αγορά του Ostermalm, η οποία όμως ανακαινίζεται και θα μείνει κλειστή μέχρι το 2018. Δεν πειράζει, γιατί το ανατολικό κομμάτι της πόλης είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον μετά την παλιά πόλη. 

Πρώτη στάση στο μικροσκοπικό  νησί Skeppsholmen με τα σημαντικά μουσεία Απω Ανατολής (Ostasiatiska Museet) και Αρχιτεκτονικής (Arkitekturmuseet) και το ακόμα πιο σημαντικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Moderna Museet) με τα «Τέσσερα Στοιχεία» του Alexander Calder να κυριαρχούν στον προαύλιο χώρο του. Από εδώ με ένα «πλοίο-λεωφορείο» μπορείτε να περάσετε απέναντι στο καταπράσινο Djurgarden, ένα νησί που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Βασιλικού Πάρκου. 

Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης, ανάμεσά τους το πιο δημοφιλές ολόκληρης της Σουηδίας, το Vasamuseet. Πρόκειται για ένα ναυτικό μουσείο που είναι αφιερωμένο σε μια «επική» αποτυχία. 

Παραδοσιακός ανεμόμυλος στο υπαίθριο μουσείο Skansen

%IMAGEALT%
Στις 10 Αυγούστου 1628, το τεραστίων διαστάσεων πολεμικό πλοίο Vasa με μήκος 69 μέτρα,  ύψος 48,8 μέτρα και 64 κανόνια ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι υπό τα βλέμματα χιλιάδων Στοκχολμέζων. Μόλις λίγα λεπτά μετά τον απόπλου, περίπου 1300 μέτρα από το σημείο αναχώρησής της, η ναυαρχίδα του σουηδικού στόλου «εξεμέτρησε τον βίον της». 

Η λίμνη Malaren και τα θερινά ανάκτορα Drottningholm

%IMAGEALT%
Το Vasa έμεινε στον βυθό για 333 χρόνια, μέχρι που το 1961 μετά από συντονισμένη, πολύπλοκη και κοπιαστική προσπάθεια ανασύρθηκε, σχεδόν άθικτο, τουλάχιστον το «κυρίως σώμα» του πλοίου. Ανασύρθηκαν επίσης γύρω στα 14.000 δευτερεύοντα και περιφερειακά τμήματα, που μετά από χρόνια προσπαθειών επέστρεψαν στην αρχική τους θέση, με αποτέλεσμα το πλοίο που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης στο μουσείο να είναι κατά 98% αυθεντικό.  

Αξίζει να «χαθείς» στον λαβύρινθο που σχηματίζουν τα γραφικά σοκάκια της Gamla Stan

%IMAGEALT%
Πολύ κοντά στο Vasamuseet, βρίσκεται ένα άλλο μουσείο, αγαπημένο των παιδιών, το Junibacken, το οποίο είναι αφιερωμένο στη συγγραφέα παιδικών μυθιστορημάτωv Astrid Lindgren, πνευματικό «παιδί» της οποίας ήταν, μεταξύ άλλων, η πολύ γνωστή Πίπη Φακιδομύτη. 

Λίγα μέτρα πιο ανατολικά βρίσκεται το  Σκανδιναβικό Μουσείο (Nordiska Museet), ένα λαογραφικό μουσείο κολοσσιαίων διαστάσεων, όπου ανάμεσα σε 1,5 εκατομμύριο εκθέματα, υπάρχει μια μικρή, συγκινητική «ελληνική γωνιά», με 15 γυναίκες ελληνικής καταγωγής να σκιαγραφούν το «πρόσωπο της μετανάστευσης». 

Σαν προέκταση του Nordiska Museet στον ανοιχτό χώρο μπορεί να θεωρηθεί το Skansen, το πρώτο υπαίθριο μουσείο του κόσμου που ιδρύθηκε το 1891. Σε μια τεράστια έκταση πάνω σε έναν λόφο του Djurgarden, o επισκέπτης μπορεί να δει όλες τις εκφάνσεις της «παλιάς» σουηδικής ζωής. 

Εκτός από τα 150 χαρακτηριστικά κτίρια σε φυσικό μέγεθος απ’ όλη τη σουηδική επικράτεια, λειτουργούν εργαστήρια με πατροπαράδοτες ασχολίες, ενώ δεκάδες «ηθοποιοί» με παραδοσιακές στολές αναβιώνουν μια ξεχασμένη εποχή. Ως «κορωνίδα» στη γενικά «παιχνιδιάρικη» διάθεση που κυριαρχεί στο Djurgarden, έρχεται η βόλτα στο ξακουστό Λούνα Παρκ Tivoli (Tivoli Grona Lund), που λειτουργεί από το 1883 και δέχεται 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. 

Βόλτα στο αρχιπέλαγος

To φουαγιέ του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Moderna museet)

%IMAGEALT%
Φεύγοντας από το Djurgarden και επιστρέφοντας στο Ostermalm, θα βρεθείτε στον πιο ακριβό δρόμο της πόλης, την οδό Strandvagen, με τα δεκάδες εντυπωσιακά κτίρια στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Από τις προβλήτες της Strandvagen αναχωρούν πλοία για το Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης και τα 24.000 πανέμορφα νησάκια του, όπου πολλοί κάτοικοι της πόλης διατηρούν μικρά, ξύλινα συνήθως, εξοχικά με τις στοιχειώδεις ανέσεις. 

Σε πολύ μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, παραδομένος στην αγκαλιά και τα τερτίπια της φύσης. Αυτή την επανάκτηση της επαφής με τη φύση, κάτι πολύ σημαντικό για κάθε Σουηδό, αποζητούν οι χιλιάδες Στοκχολμέζοι που κατακλύζουν το καλοκαίρι κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. 

Ενα από τα γλυπτά της ενότητας «Le Paradis fantastique» στο νησάκι Skeppsholmen

%IMAGEALT%
Ειδικά την εβδομάδα του μεσοκαλόκαιρου, όταν ο βαρύς σκανδιναβικός χειμώνας μοιάζει πολύ μακρινός, όταν ο ήλιος λάμπει 18 ώρες την ημέρα φορτίζοντας την ερωτική διάθεση και δίνοντας το έναυσμα για σχεδόν ειδωλολατρικές γιορτές, τα νησάκια αυτά μοιάζουν με μικρές γωνιές του παραδείσου. Ομως αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ένα άλλο ταξίδι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • <p>Στιγμές μαγείας λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα στο Tivoli Grona Lund, στο νησί Djurgarden</p>
 • <p>Πανοραμική άποψη της Στοκχόλμης από το Sodermalm</p>
 • <p>Δροσιστική στάση στην Gamla Stan</p>
 • <p>H πλατεία έξω από το Kulturhuset</p>
 • <p>Εξοχικό σε ένα από τα 24.000 νησάκια του Αρχιπελάγους της Στοκχόλμης</p>
 • <p>Τα πρώτα σημάδια του φθινοπώρου στο αναρριχώμενο φυτό στον τοίχο του δημαρχείου</p>
 • <p>Λούνα παρκ Tivoli: Ουρλιάξτε ελεύθερα!</p>
 • <p>Κάποιες από τις 15 γυναίκες ελληνικής καταγωγής που σκιαγραφούν το «πρόσωπο της μετανάστευσης» στο σκανδιναβικό μουσείο (Nordiska Museet)</p>
 • <p>Η πλατεία Stortorget, στην πάντα μαγευτική Gamla Stan</p>
 • <p>Το γιγάντιο πολεμικό πλοίο Vasa που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1628 και ανασύρθηκε σχεδόν άθικτο το 1961</p>
 • <p>Αλλαγή Βασιλικής Φρουράς έξω από το παλάτι (Kungliga Slottet)</p>
 • <p>Η Riddarhlom-skyrkan, μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Στοκχόλμης</p>
 • <p>Ο σταθμός Radhuset είναι ένας από τους πολλούς εντυπωσιακούς σταθμούς του μετρό (Tunnelbana) που θα συναντήσετε στη Στοκχόλμη</p>
 • <p>Στο εσωτερικό του παλατιού (Kungliga Slottet)</p>
 • <p>Παραδοσιακός ανεμόμυλος στο υπαίθριο μουσείο Skansen</p>
 • <p>Η λίμνη Malaren και τα θερινά ανάκτορα Drottningholm</p>
 • <p>To φουαγιέ του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Moderna museet)</p>
 • <p>Ενα από τα γλυπτά της ενότητας «Le Paradis fantastique» στο νησάκι Skeppsholmen</p>
 • <p>Ταξίδι στον χρόνο στο υπαίθριο μουσείο Skansen</p>
 • <p>Το εντυπωσιακό γλυπτό σύμπλεγμα του Αγίου Γεωργίου με τον Δράκο (του 1489) στον καθεδρικό ναό (Storkyrkan)</p>
 • <p>Αξίζει να «χαθείς» στον λαβύρινθο που σχηματίζουν τα γραφικά σοκάκια της Gamla Stan</p>
 • <p>Αποψη της πόλης από τον πύργο του δημαρχείου</p>
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή