Συνταγές της Λακωνίας

Κείμενο: Γεωργία Παπανδρέου
Φωτογραφίες: COOK BOOK

Aρνί με πατάτες & αγκινάρες

Yλικά

1 1/2 κιλό αρνί (μπούτι)
12 αγκινάρες 
1 κιλό πατάτες
1/2 ματσάκι ρίγανη φρέσκια 
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το αρνίσιο μπούτι, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε ταψί. Γύρω από το κρέας βάζουμε τις αγκινάρες καθαρισμένες και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλατοπίπερο, τον χυμό των λεμονιών, το ελαιόλαδο και λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το κρέας.


Μαγειρίτσα

Yλικά

1 συκωταριά μεγάλη (τα άντερα του αρνιού πλυμένα & στραγγισμένα)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο 
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια ντοματάκια αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 δαφνόφυλλα 
8 κόκκους μπαχάρι ολόκληρους
10 κόκκους πιπέρι ολόκληρους
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κιλό χόρτα ανάμεικτα (πράσα, σπανάκι, τσουκνίδες, καυκαλήθρες, μυρώνια κ.ά.) πλυμένα και ψιλοκομμένα 
1/2 φλιτζάνι μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο, 
1/2 φλιτζάνι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο, 
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τη συκωταριά και τα άντερα σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 4 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι κουζίνας. Αχνίζουμε τα εντόσθια μαζί με το κρεμμύδι σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα σοτάρουμε όλα μαζί ανακατεύοντας συνεχώς. 

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια μαζί με τον χυμό τους, τον πελτέ και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τα χόρτα και, μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μισή ώρα, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μάραθο και τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Χυλοπιτάκι με κόκορα & ταλαγάνι

Yλικά

250 γρ. χυλοπιτάκι
4 μπούτια από κόκορα ή κοτόπουλο
1/2 λίτρο ζωμό κότας
300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
100 γρ. ταλαγάνι
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του) 
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πουλερικό και το σκόρδο σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Πριν από το τέλος, βάζουμε το δεντρολίβανο. Ροδίζουμε το ταλαγάνι στο γκριλ κι από τις δύο πλευρές. Βράζουμε το χυλοπιτάκι στον ζωμό. Σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε πιατέλα και το ραντίζουμε με το βούτυρο ελαφρώς καβουρντισμένο. Σερβίρουμε από πάνω τον κόκορα με τη σάλτσα του, το ταλαγάνι και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

Λαγωτό χοιρινό

Yλικά

1 κιλό χοιρινό (από σπάλα με κόκαλο) σε μερίδες, 
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο 
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 ξυλαράκι κανέλα 
4 καρφιά γαρίφαλο
6-8 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
250 γρ. καρυδόψιχα
αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές σε μεγάλη κατσαρόλα με το βούτυρο και το μισό ελαιολάδο. Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ (αραιωμένο σε 3 ποτήρια νερό), το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη γάστρα, σιγοψήνουμε για 2 ώρες και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό. Πολτοποιούμε το σκόρδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και τα καρύδια. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το λαγωτό να ψηθεί μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα σκόρδου και το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Συνταγές της Λακωνίας
  • Συνταγές της Λακωνίας
  • Συνταγές της Λακωνίας
  • Συνταγές της Λακωνίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή