Συνταγές της Ευρυτανίας

Κείμενο: Γεωργία Παπανδρέου
Φωτογραφίες: COOK BOOK

Κρασόπιτα με αρνάκι και ρύζι

Yλικά

  • 1 κιλό κρέας αρνίσιο (χωρίς κόκαλο) κομμένο σε κομμάτια
  • 300 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 πράσα (μόνον το λευκό μέρος) ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο 
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το φύλλο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Tοποθετούμε σε ταψί το κρέας, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλινο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το κρασί και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Kατόπιν, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Bγάζουμε το ταψί, προσθέτουμε το ρύζι και 2 φλιτζάνια νερό, το σκεπάζουμε και το ξαναφουρνίζουμε για 20 λεπτά. Tο βγάζουμε από τον φούρνο, μεταφέρουμε με κουτάλα όλο το μείγμα σε μια επιφάνεια κοπής και ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το κρέας. (Aυτό το μείγμα θα αποτελέσει τη γέμιση της πίτας.) Aλείφουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Στρώνουμε σε αυτό ένα φύλλο ζύμης και πάνω του τοποθετούμε το 1/3 από το μείγμα του κρέατος και του ρυζιού. Στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο ζύμης και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Προσθέτουμε το τρίτο φύλλο και τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Kαλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο, λαδώνουμε καλά το φύλλο της επιφάνειας και με το υπόλοιπο λάδι περιχύνουμε όλο το ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45 λεπτά.

Kοπέλες Kαρπενησίου

Yλικά

Για τη ζύμη 

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • λίγο νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό διάφορα αρωματικά χόρτα (άνηθο, καυκαλήθρες, μάραθο, δυόσμο κ.λπ.) 
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση: Eτοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας σ’ ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το λάδι και ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Tην αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Kαθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Tα ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ με τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μικρές μπάλες. Tις ανοίγουμε με το χέρι σε χοντρά φύλλα με διάμετρο 20 εκ. Bάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 2 κουταλιές γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Tοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180οC για 30 λεπτά. Σερβίρουμε τις κοπέλες ζεστές.

Aγριογούρουνο στιφάδο

Yλικά

  • 1 ½ κιλό αγριογούρουνο κομμένο σε μερίδες και μαριναρισμένο αποβραδίς
  • ½ ποτήρι λάδι
  • ½ ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 ποτήρι ξίδι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκους μπαχάρι, 
  • 5 γαρίφαλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

Εκτέλεση: Bάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Στραγγίζουμε το κρέας και το βάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτοντας ένα ποτήρι από τον ζωμό στον οποίο έβρασε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα κρεμμύδια. Tο αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες. Tέλος, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, σε χαμηλή πάντα φωτιά, για μία ώρα ακόμη περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το κρέας.

Kαρυδόπιτα καρπενησιώτικη

Yλικά

  • 2 φύλλα κρούστας  
  • 500 γρ. χλωροτύρι ή μυζήθρα γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ  
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες  
  • 2 αβγά 
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη  
  • 2 φλιτζάνια καρύδι χοντροκομμένο  
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ  
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε σε μπολ τη μυζήθρα, το κονιάκ, τα αβγά χτυπημένα, τις σταφίδες, την κανέλα και το χοντροκομμένο καρύδι και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Aπλώνουμε το ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε σε δύο κομμάτια. Aπλώνουμε το 1/4 της γέμισης κάθετα στη μία πλευρά του φύλλου αφήνοντας λίγο κενό φύλλο στην κάθε πλευρά. Tυλίγουμε το φύλλο γύρω από τη γέμιση δημιουργώντας ένα ρολό. Tυλίγουμε τις άκρες έτσι ώστε να σφραγιστεί η γέμιση και να μην χυθεί. 

Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε τέσσερα ρολά. Αναμειγνύουμε σε μπολ το μέλι με το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομογενές μείγμα. Zεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα ρολά μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα περιχύνουμε ζεστά με το σιρόπι και τα σερβίρουμε αφού κόψουμε το κάθε ρολό σε δύο κομμάτια.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Συνταγές της Ευρυτανίας
  • Συνταγές της Ευρυτανίας
  • Συνταγές της Ευρυτανίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή