ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Συνταγές από Πιερία - Ημαθία - Πέλλα

Κείμενο - Φωτογραφίες: ΕΘΝΟΣ COOK BOOK

Κρέας με λάχανο τουρσί

Κρέας με λαχανό τουρσί
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 2½ κιλά λάχανο τουρσί σπιτικό (στραγγισμένο και κομμένο πιο χοντρό από ό,τι για τη σαλάτα)
  • 1½ κιλό κρέας χοιρινό (ή μοσχάρι ή ζυγούρι)
  • 1½ κουτ. Σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγο αλάτι (προαιρετικά)

Eκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το λάχανο και τον ντοματοπελτέ και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Ροδίζουμε σε άλλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το κρέας μαζί με τις πιπεριές (αν επιλέξουμε να τις χρησιμοποιήσουμε). Οταν ροδίσουν, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου. Βάζουμε όλο το φαγητό σε ταψί, προσθέτουμε το ρύζι, όσο νερό χρειαστεί και λίγο αλάτι προαιρετικά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.


Φασόλια με χοιρινό και λουκάνικα

Φασόλια με χοιρινό και λουκάνικα
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 500 γρ. φασόλια λευκά
  • 1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή λαιμό σε μερίδες
  • 2 λουκάνικα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε φετάκια
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Eκτέλεση: Μουλιάζουμε για ένα βράδυ τα φασόλια. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για μία ώρα. Aχνίζουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι και το λάδι σε άλλη κατσαρόλα μέχρι να σφίξει το κρέας. Aλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε το κρέας με ζεστό νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρέας τα βρασμένα φασόλια, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ. Ροδίζουμε σε στεγνό τηγάνι τα λουπάζουμε και σιγοβράζουμε μισή ώρα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.


Κολοκύθα κόκκινη με μπάτζο

Κολοκύθα κόκκινη με μπάτζο
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι κόκκινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. τυρί μπάτζο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Aλατοπιπερώνουμε την κολοκύθα, την πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι και το αλεύρι από όλες τις πλευρές και την τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Πολτοποιούμε το σκόρδο και τα καρύδια μαζί με το ξίδι σε μπλέντερ. Bγάζουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί. Pίχνουμε το μείγμα πάνω στην κολοκύθα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.


Poλό χοιρινό γεμιστό με καπνιστό τυρί και σύκα

Ρολό χοιρινό γεμιστό με καπνιστό τυρί και σύκα
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 1 κομμάτι χοιρινό για ρολό ή περίπου 1 ½ κιλό πανσέτα
  • 20 σύκα αποξηραμένα
  • 400 γρ. Καπνιστό τυρί
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 2 μπαστουνάκια σέλερι
  • 1 κρεμμύδι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 5-6 κεδροκούκουτσα
  • λίγο σπορέλαιο
  • λίγο κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Zητάμε από τον κρεοπώλη να χτυπήσει το κρέας ώστε να απλώσει η επιφάνειά του ή, αν αγοράσουμε πανσέτα, να αφαιρέσει το πολύ εξωτερικό λίπος. Aφού πλύνουμε σχολαστικά το κρέας και το σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Aπλώνουμε στον πάγκο εργασίας το κρέας και στρώνουμε στην επιφάνειά του το τυρί κομμένο σε χοντρά φετάκια. Kόβουμε τα σύκα στη μέση και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος. Tυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό σε ρολό και το δένουμε με καθαρό σπάγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Bάζουμε μια γάστρα στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά, να κάψει καλά. Προσθέτουμε λίγο σπορέλαιο και ροδίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές. Oταν πάρει χρώμα, βάζουμε στη γάστρα τα λαχανικά χοντροκομμένα και τα αφήνουμε να σοταριστούν γύρω από το ρολό για 5 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και τα κεδροκούκουτσα. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε το ρολό για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Διατηρούμε το ρολό ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε και σουρώνουμε τον ζωμό από το ψήσιμό του. Aφαιρούμε το λίπος του με κουτάλι και δένουμε τον υπόλοιπο ζωμό με λίγο κορν φλάουρ. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε λεπτές φέτες μαζί με τη σάλτσα του.


Σαραγλί με σιρόπι πορτοκαλιού

Σαραγλί με σιρόπι πορτοκαλιού
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 250 γρ. Καρυδόψιχα

Για το σιρόπι

  • 300 ml χυμό πορτοκαλιού
  •  1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Αλέθουμε στον κόφτη του μίξερ το καρύδι και το φιστίκι. Στρώνουμε σε επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε 2 κουτ. σούπας γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, 2 εκατοστά πιο μέσα από τις άκρες. Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό με βέργα. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό. Τοποθετούμε το σαραγλί στο κέντρο ενός ταψιού στρίβοντάς το σαν σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Οσο βούτυρο περισσέψει το ζεματίζουμε και περιχύνουμε το σαραγλί. Χαράζουμε σε κομμάτια. Βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 150°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί.


Ραβανί

Ραβανί
%IMAGEALT%
Yλικά

  • 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 10 αβγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
  • 100 γρ. Αμυγδαλόψιχα

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι (τη φλούδα του και τον χυμό από το μισό)
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 10 γαρίφαλα

Eκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. Προσθέτουμε το αλεύρι στους κρόκους, πασπαλίζουμε από πάνω το σιμιγδάλι και το αμύγδαλο χοντροκομμένο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα απαλά στο μείγμα των κρόκων με μεγάλη μεταλλική κουτάλα. Περιχύνουμε το μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 30 εκ. Ψήνουμε το ραβανί για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει. Σουρώνουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.


Κοτόπουλο καπαμάς
Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο σε μερίδες
  • 6 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 2 ξυλαράκια κανέλα
  • 10 κόκκους πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αχνίζουμε τα κρεμμύδια και τα στραγγίζουμε καλά πιέζοντας με το χέρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά με τρυπητή κουτάλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και προσθέτουμε τις σταφίδες, το πιπέρι, την κανέλα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαλακώσει για 15 λεπτά (ελέγχοντας μήπως χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω). Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Κρέας με λαχανό τουρσί
  • Φασόλια με χοιρινό και λουκάνικα
  • Κολοκύθα κόκκινη με μπάτζο
  • Ρολό χοιρινό γεμιστό με καπνιστό τυρί και σύκα
  • Σαραγλί με σιρόπι πορτοκαλιού
  • Ραβανί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή