ΛΑΚΩΝΙΑ

Μαγική και ακαταμάχητη

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Παναγιώτης Σαρρής

Η ιστορική Σπάρτη και ο βυζαντινός Μυστράς, η παραμυθένια Μονεμβασιά και η πετροσπαρμένη Μάνη, η εξωτική Ελαφόνησος και ο εύφορος Ευρώτας· εικόνες και εμπειρίες που καθιστούν τη Λακωνία απίστευτα ελκυστική. 

Τα τείχη της Μονεμβασιάς αντέχουν στα κύματα αιώνες τώρα

%IMAGEALT%
Οι Λάκωνες οι παλιοί έλεγαν πολλά με λίγα λόγια. Εμείς οι σύγχρονοι, ωστόσο, πώς να «λακωνίσουμε» όταν ερχόμαστε σ’ αυτό τον απίστευτα πλούσιο τόπο που λέγεται Λακωνία; Αδύνατον. 

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερο κέντρο της Λακωνίας είναι φυσικά η Σπάρτη, πατρίδα του Λεωνίδα αλλά και του πολιτισμού, χάρη στα πολλά και υπέροχα μουσεία της. Πάνω από την πόλη δεσπόζει η μορφή του επιβλητικού Ταΰγετου, στον οποίο διακλαδίζονται πολλές περιηγητικές διαδρομές που τον καθιστούν αγαπημένο προορισμό των φυσιολατρών και όχι μόνο. 

Μια επίσκεψη που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι βέβαια στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, μια ανάσα από την πόλη της Σπάρτης, που αποτελεί και  μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το σεργιάνι στα μεσαιωνικά καλντερίμια, στο Κάστρο και ανάμεσα στα βυζαντινά μοναστήρια είναι μια εμπειρία που εντυπώνεται βαθιά στον επισκέπτη. 

Μια εξαιρετική περιήγηση που πρέπει να κάνεις είναι ακολουθώντας τις ορεινές διαδρομές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προκειμένου να γνωρίσεις τα χωριά των δύο βουνών, από τον Λογκανίκο και το Καστόρι μέχρι την Αναβρυτή και την Αρνα κι από τις Καρυές και τη Βαμβακού μέχρι τα Τσίντζινα και τα Χρύσαφα.

Ενα αληθινό ταξίδι στον χρόνο χαρίζει και η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, η μοναδική στην Ευρώπη που εξακολουθεί να κατοικείται συνεχώς από τα χρόνια της πρώτης της κατοίκησης. Τα μεσαιωνικά καλντερίμια, οι καλαίσθητοι ξενώνες, η Ανω Πόλη και η απόλυτα θέα στο Μυρτώο πέλαγος γεννούν μια αίσθηση που δεν περιγράφεται με λόγια σε καμιά ανθρώπινη γλώσσα.

Η Βάθεια, από τα καλύτερα δείγματα μανιάτικης αρχιτεκτονικής
%IMAGEALT%
Λίγο βορειότερα από τη Μονεμβασιά, οικισμοί όπως το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας με το φυσικό του φιορδ είναι προορισμοί που σε προσκαλούν να τους ανακαλύψεις, ενώ ένας διαφορετικός «κόσμος» αποκαλύπτεται στη δυτική πλευρά της περιοχής, στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Λακωνικού κόλπου όπως η Πλύτρα και ο Αρχάγγελος. Και βέβαια στα μαγικά Βάτικα, στο νότιο κομμάτι του «τρίτου ποδιού» της Πελοποννήσου, με το απολιθωμένο φοινικόδασος, το ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά και το σπήλαιο της Καστανιάς. 

Φύση και παράδοση

Απέναντι από τα Βάτικα προβάλλει η εξωτική Ελαφόνησος, με τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσές αμμουδιές στον Σίμο, στην Παναγία και την Πούντα. Δίπλα στην τελευταία, βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η βυθισμένη πολιτεία που άκμασε πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια και αποκαλύπτει σιγά σιγά τα μυστικά της. 

Ο θρυλικός ποταμός Ευρώτας και η εύφορη πεδιάδα του έχει τα δικά του στολίδια, όπως το γραφικό Γεράκι και το παλαιομονάστηρο του Βρονταμά. Και βέβαια η Μάνη, η αγέρωχη και ανυπότακτη Μάνη, με τα υποβλητικά της τοπία, την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, τα βυζαντινά της μνημεία και τις παμπάλαιες -κι ωστόσο τόσο ζωντανές- παραδόσεις της.

Στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην καστροπολιτεία του Μυστρά
%IMAGEALT%
Ενας κόσμος πολυσχιδής και ανεξάντλητος, αυτή είναι η Λακωνία, και σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις…

* Το σπήλαιο Βλυχάδας Διρού, στη Μάνη, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια σε παγκόσμια κλίμακα. Το γνωστό μήκος του σπηλαίου είναι 15 χλμ., από τα οποία μόνο 1.500 μέτρα είναι επισκέψιμα. Μια σπουδαία ιδιαιτερότητα της επίσκεψης στο σπήλαιο, είναι πως από αυτά τα 1.500 μέτρα, τα 1.200 αφορούν λιμναία διαδρομή και μόνο τα 300 καλύπτονται με τα πόδια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • <p>Τα τείχη της Μονεμβασιάς αντέχουν στα κύματα αιώνες τώρα</p>
  • Η Βάθεια, από τα καλύτερα δείγματα μανιάτικης αρχιτεκτονικής
  • Η διπλή παραλία του Σίμου, στην Ελαφόνησο
  • Στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην καστροπολιτεία του Μυστρά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή