Ανεβαίνεις στον Λυκαβηττό και με το βλέμμα σου αγκαλιάζεις σχεδόν όλη την Αθήνα

<p>Ανεβαίνεις στον Λυκαβηττό και με το βλέμμα σου αγκαλιάζεις σχεδόν όλη την Αθήνα</p>

Αθήνα: Η μητρόπολη με τα χίλια πρόσωπα

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Αθήνα η λαμπερή, η μποέμ, η κλασική, Αθήνα η αριστοκράτισσα όταν θέλει, η λαϊκή όταν χρειάζεται, η μητρόπολη που έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της αρχαίας μας ιστορίας, η πόλη που ξέρει να διασκεδάζει, να δημιουργεί, να εμπνέει.

Σύμβολο δημοκρατίας, πολιτισμού, ανθρώπινου πνεύματος: ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης με τα Προπύλαια και τον ναό του Παρθενώνα

%IMAGEALT%
 Ο κόσμος μας, όπως τον ξέρουμε, θα ήταν πολύ διαφορετικός αν δεν είχε υπάρξει ποτέ αυτή η πόλη που λέγεται Αθήνα. Η μεγαλούπολη που σήμερα την ατενίζεις από τον λόφο του Λυκαβηττού, λουσμένη στο γλυκό αττικό φως και το βλέμμα σου χάνεται σε μια υπέροχη αναστάτωση, αυτό το διαχρονικό σύμβολο Δημοκρατίας και πολιτισμού έχει βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή της στον παγκόσμιο χάρτη. 

Το όνομά της το ξέρουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: κέντρα πολιτισμού σ’ όλο τον κόσμο ονομάζονται «Athenaeum», γιατί έτσι ορίζει η έννοια «πολιτισμός», μιλάμε για «ακαδημίες» και «ακαδημαϊκή» μόρφωση γιατί η Ακαδημία της Αθήνας ήταν κατά κάποιο τρόπο το πρώτο πανεπιστήμιο της αρχαιότητας. 

Οι Επιστήμες σε «υποδέχονται» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

%IMAGEALT%


Η Αθήνα είναι και μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχή κατοίκηση του κόσμου. Δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα (ουσιαστικά πρωτοέγινε μόλις το 1834), για πολλούς αιώνες μάλιστα ήταν ένα ταπεινό χωριουδάκι στις παρυφές της Ακρόπολης, όμως η αύρα της ήταν πάντα εκεί. 

Αυτή αναζητούσαν περιηγητές από όλη την Ευρώπη και σ’ αυτή θέλησε να στηριχθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος επιλέγοντάς την ως νέα πρωτεύουσα. Και η Αθήνα μεγάλωσε, γιγαντώθηκε, ίσως περισσότερο από όσο και η ίδια θα επιθυμούσε, πήρε επάξια τη θέση της ανάμεσα στις πιο σπουδαίες μεγαλουπόλεις του παγκόσμιου χωριού. 

Η πλατεία Συντάγματος είναι το νούμερο ένα meeting point των Αθηναίων. Απέναντί της 
δεσπόζει η Βουλή των Ελλήνων

%IMAGEALT%
Βρίσκεσαι στην Αθήνα, λοιπόν. Και καταλαβαίνεις πως ό,τι έχεις δει σε καρτ-ποστάλ είναι σταγόνες στον ωκεανό. Η Αθήνα δεν είναι πόλη που τη γνωρίζεις με το selfie stick στο χέρι, την Αθήνα τη ζεις, τη μυρίζεις, την αισθάνεσαι, την ανακαλύπτεις μέσα από τους ανθρώπους της, από τις διηγήσεις, από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που έχτισαν τον μύθο της, από τις νοσταλγικές της μουσικές, από τις μελωδίες στους πεζόδρομους, τα ηλιοβασιλέματα στον Λυκαβηττό. 

Από τις βόλτες στα Αναφιώτικα και τα πλακιώτικα δρομάκια, από τα αρχαία μνημεία που αποθεώνουν όχι το θείο μα τον ίδιο τον άνθρωπο, από τα απογεύματα στου Φιλοπάππου, τον περίπατο στο Θησείο και στο Μοναστηράκι, από την ασταμάτητη κίνηση...

Καλλιμάρμαρο: έχει κλείσει 120 χρόνια ζωής κι όμως λάμπει όπως το 1896 όταν φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

%IMAGEALT%
Δεν υπάρχει ένα και αδιαμφισβήτητο σημείο αφετηρίας,  για να θέσουμε πάντως μια αρχή, ας πούμε πως είναι το Σύνταγμα, μάλλον το πιο δημοφιλές meeting point και των ίδιων των Αθηναίων. Ακριβώς μπροστά της ορθώνεται η Βουλή, τα Παλαιά Ανάκτορα του βασιλιά Οθωνα δηλαδή: τον Σεπτέμβριο του 1843 όλη η (τότε) Αθήνα συγκεντρώθηκε εδώ και απαίτησε να παραχωρήσει ο βασιλιάς Σύνταγμα στον λαό· όπερ και εγένετο, και έτσι πήρε η πλατεία το όνομά της. 

Τα στενάκια γύρω από το Μοναστηράκι βγάζουν εικόνες μιας παλιάς Αθήνας που χάνεται

%IMAGEALT%
Δίπλα στα Ανάκτορα, ο Εθνικός Κήπος, ο πνεύμονας πρασίνου του κέντρου, ακριβώς δίπλα του το Ζάππειο Μέγαρο και σε απόσταση αναπνοής το Καλλιμάρμαρο, το στάδιο που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896).

Φυσική συνέχεια της πλατείας είναι η Ερμού, ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, που κατεβαίνει μέχρι το Μοναστηράκι και το Θησείο. Διακόπτεται μόνο από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Καπνικαρέα (12ος αι.) ακριβώς στο μέσον της, περιτριγυρισμένο πάντα από τουρίστες, περαστικούς που ξαποσταίνουν στο πεζούλι της και φοιτητές του παραπλεύρως τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η Ερμού μαζί με τις λεωφόρους Πειραιώς και Σταδίου ορίζουν την περιοχή που ονομάζουμε «Ιστορικό κέντρο»: ο εμπορικός δρόμος της Αθηνάς με τη Βαρβάκειο Αγορά, ο παράλληλος της Αιόλου με το θρυλικό λουκουματζίδικο του Κρίνου, η πλατεία Ομονοίας με τις πολλαπλές αναπλάσεις, το Δημαρχείο με την πλατεία Κοτζιά. 

Κατεβαίνοντας την Ερμού φτάνεις στο Μοναστηράκι, σούπερ δημοφιλές στέκι Αθηναίων όλων των ηλικιών. Από τη μια πλευρά η συνοικία του Ψυρρή, που μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια ζούσε μεγάλες δόξες που σήμερα μάλλον έχουν καταλαγιάσει, κι έπειτα το Γκάζι και ο Κεραμεικός. 

Το πρώτο είναι σήμερα ένας από τα πιο δραστήρια κύτταρα πολιτισμού της πρωτεύουσας, το δεύτερο υπήρξε «το ωραιότερο προάστιο της πόλης» κατά τον αρχαίο Περικλή, και σήμερα είναι αφορμή για υπέροχους περιπάτους με θέα στην Ακρόπολη. Αυτές οι γειτονιές γέννησαν την αριστουργηματική «Μενεξεδένια πολιτεία» του Αγγελου Τερζάκη, ίσως την ωραιότερη λογοτεχνική απεικόνιση της Αθήνας του περασμένου αιώνα. 

Θα μπορούσε να ήταν πίνακας του Νταλί· είναι ο Λυκαβηττός που κατοπτρίζεται σε κτίριο της Πανεπιστημίου

%IMAGEALT%
Να ‘μαστε στο Θησείο, στον ονειρικό πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, με το ασταμάτητο πήγαινε-έλα του κόσμου που έχει το βλέμμα του όχι πάντα μπροστά, μα λίγο λοξά, να χωρά μέσα στο κάδρο των ματιών του την Ακρόπολη. Θα φτάσουμε κι εκεί, μα σε λίγο. Σειρά έχει πρώτα η Αρχαία Αγορά: ο μεγαλόπρεπος ναός του Ηφαίστου, ο Θόλος, η Κλεψύδρα, το Βουλευτήριο και η Στοά του Αττάλου με το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. 

Η Αποστόλου Παύλου συνεχίζει ανηφορικά: αριστερά σου πάντα η Ακρόπολη, δεξιά η Πνύκα και ο λόφος των Μουσών. Φιλοπάππου τον λένε οι Αθηναίοι, από τον Ρωμαίο Πατρίκιο στον οποίο αφιερώθηκε το μεγάλο ταφικό μνημείο στην κορυφή του λόφου, λόφος που γεμίζει φωνές, χορούς και τραγούδια κάθε Καθαρά Δευτέρα.  

Καθώς ο πλακόστρωτος πεζόδρομος στρίβει προς τα αριστερά έρχεται πια η ώρα για το απόλυτο σύμβολο της Αθήνας. Ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως είναι η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της Ελλάδας, και η επίσκεψη που ό,τι κι αν γίνει δεν πρέπει να χάσεις. 

Κανένα αρχαίο δημιούργημα, πρωτύτερο ή κατοπινό, δεν ξεπέρασε ποτέ την τελειότητα του Παρθενώνα, το κορυφαίο αριστούργημα του ελληνικού πνεύματος, που ακόμη και λειψό δίνει ακόμη ακλόνητη την αίσθηση της αξεπέραστης αρτιότητας. Πλάι του το Ερέχθειο με τις κομψές Καρυάτιδες, και στη νότια πλευρά του λόφου ο Αρειος Πάγος, δικαστήριο της κλασικής Αθήνας και σήμερα top sunset spot για τουρίστες και Αθηναίους. 

Το νοερό ταξίδι στην αρχαία Αθήνα συνεχίζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μια επίσκεψη που απλά «πρέπει» να κάνεις αν έχεις χρόνο να δεις ένα και μόνο ένα μουσείο στην πόλη. 

Το υπερσύγχρονο, φουτουριστικό κτίριο είναι το πρώτο έκθεμα, τα εκατοντάδες αρχαία γλυπτά το δεύτερο, και ο ίδιος ο Παρθενώνας το ωραιότερο: αυτό προέβλεπε εξάλλου και ο σχεδιασμός του, με την όψη του στραμμένη στον Ιερό Βράχο και τον ναό να ξεχωρίζει μέσα από τα κρύσταλλα. 

Γύρω από τις απόκρημνες πλαγιές της Ακρόπολης απλώνεται η πιο «αθηναϊκή» συνοικία, εκείνη που μπόρεσε να διατηρήσει ανέπαφες (σε μεγάλο βαθμό) τις εικόνες της παλιάς, αυθεντικής Αθήνας που με νοσταλγία περιγράφουν οι διηγήσεις των παλαιότερων Αθηναίων. Μονοκατοικίες με αυλές, παλιές ταβέρνες, ρομαντικές δρομόσκαλες, παρέες, μελωδίες. 

Οαση πρασίνου και δροσιάς, ο Εθνικός Κήπος

%IMAGEALT%
Η Αδριανού είναι ένας δρόμος που σε μαγεύει όποτε κι αν έρθεις, με τα μαγαζιά του, τους αεικίνητους περαστικούς, με εκείνη την ατμόσφαιρα που δεν χωράει σε λέξεις μα πρέπει να τη νιώσεις για να πιάσεις μια άκρη από το νόημά της. Και σφηνωμένα στα πόδια της Ακρόπολης, τα Αναφιώτικα, η παλιά συνοικία που σαν να σε μεταφέρει νοερά σε ένα κυκλαδίτικο χωριουδάκι. 

Από την Πλάκα, στη Ρωμαϊκή Αγορά ή στους Αέρηδες, όπως πολλοί λένε τούτη τη γωνιά, από τον πύργο με την αναπαράσταση των ανέμων που ορθώνεται στην άκρη του περιφραγμένου χώρου. Από εδώ, τα βήματά σου σε οδηγούν ξανά στο Μοναστηράκι, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και τον σταθμό του Ηλεκτρικού, κι αν πάρεις ίσια την Αθηνάς έρχεσαι πάλι στην Ομόνοια. 

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον λόφο των Μουσών

%IMAGEALT%
Η λεωφόρος Π. Τσαλδάρη που ξεκινά από την πλατεία μετονομάζεται σε λίγο σε Πειραιώς, αυτή είναι η κύρια αρτηρία που ενώνει το κέντρο με το λιμάνι του Πειραιά. Από την άλλη πλευρά, η 28ης Οκτωβρίου σε φέρνει μέχρι το Πεδίον του Αρεως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την πληρέστερη συλλογή εκθεμάτων από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο (και τη Μεσόγειο). 

Πολύ κοντά, στον παράλληλο της 3ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, ένας τεράστιος πλούτος τεκμηρίων για την Αθήνα και γενικά την Ελλάδα στη διάθεση ιστορικών και ερευνητών.

Απόγευμα στο Κεραμεικό κοντά στο Θησείο και στο Μοναστηράκι

%IMAGEALT%
Οσες διαδρομές κι αν χαράξεις, η Αθήνα δεν εξαντλείται. Οσα κι αν έχεις δει, μένουν κι άλλα να κάνεις: να δεις την αρχιτεκτονική Τριλογία των Χάνσεν στην Πανεπιστημίου, τον Λυκαβηττό, τις γειτονιές στα Εξάρχεια, τις stylish βιτρίνες στο Κολωνάκι, να ξετρυπώσεις ζεστά μαγαζάκια, να απολαύσεις τον καφέ σου στις αυλές των μουσείων. Να μπεις στο πετσί της πόλης και στο τέλος της μέρας να θυμάσαι πως ό,τι κι αν γίνει, «εμείς θα έχουμε πάντα την Αθήνα»...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • <p>Σύμβολο δημοκρατίας, πολιτισμού, ανθρώπινου πνεύματος: ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης με τα Προπύλαια και τον ναό του Παρθενώνα</p>
 • <p>Οι Επιστήμες σε «υποδέχονται» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου</p>
 • <p>Η πλατεία Συντάγματος είναι το νούμερο ένα meeting point των Αθηναίων. Απέναντί της <br /> δεσπόζει η Βουλή των Ελλήνων</p>
 • <p>Καλλιμάρμαρο: έχει κλείσει 120 χρόνια ζωής κι όμως λάμπει όπως το 1896 όταν φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες</p>
 • <p>Τα στενάκια γύρω από το Μοναστηράκι βγάζουν εικόνες μιας παλιάς Αθήνας που χάνεται</p>
 • <p>Θα μπορούσε να ήταν πίνακας του Νταλί· είναι ο Λυκαβηττός που κατοπτρίζεται σε κτίριο της Πανεπιστημίου</p>
 • <p>Ο ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη και η Παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου</p>
 • <p>Οαση πρασίνου και δροσιάς, ο Εθνικός Κήπος</p>
 • <p>Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον λόφο των Μουσών</p>
 • <p>Δεν πρέπει να χάσεις μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης!</p>
 • <p>Απόγευμα στο Κεραμεικό κοντά στο Θησείο και στο Μοναστηράκι</p>
 • <p>Ανεβαίνεις στον Λυκαβηττό και με το βλέμμα σου αγκαλιάζεις σχεδόν όλη την Αθήνα</p>
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή