Για βόλτες, αραλίκι, ραντεβού ή ποδηλασία: η νέα παραλία ήρθε κι έδεσε στη Θεσσαλονίκη
Για βόλτες, αραλίκι, ραντεβού ή ποδηλασία: η νέα παραλία ήρθε κι έδεσε στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαχρονική μητρόπολη

Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας, Δημήτρης Κλεάνθης

Θεωρείται η μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας. Το σταυροδρόμι των Βαλκανίων. Το αδιαμφισβήτητο κέντρο της νεολαίας χάρη στους 72.000 φοιτητές του ΑΠΘ. Η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της χώρας ασπάστηκε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» επιτυγχάνοντας τον επαναπροσδιορισμό της από πολιτιστική πρωτεύουσα σε κορυφαίο προορισμό των νέων της Ευρώπης.


Χρώματα κι αρώματα (κι όλες οι φυλές του κόσμου) κάθε μέρα στο Καπάνι
%IMAGEALT%
Ομολογουμένως η συμπρωτεύουσα μας έχει συνηθίσει σε πρωτοπόρες δράσεις – που βεβαίως αφορούν όλες τις ηλικίες και αγγίζουν όλα τα γούστα. Λίγο η ΔΕΘ (έτος ιδρύσεως 1926), λίγο το νοεμβριάτικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (έτος ιδρύσεως 1960), άλλο τόσο το καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης με έτος ίδρυσης το 1997) ή η κατά πολύ νεότερη και πολυαναμενόμενη (ανά δύο έτη) διοργάνωση της Biennale.

Λες και αυτή η πόλη φτιάχτηκε για να δημιουργεί θεσμούς! Τα επιμέρους συστατικά της πολυεπίπεδης «ουσίας» της την καθιστούν ευρέως περιζήτητη. Το δε σπάνιο ιστορικό της υπόβαθρο, με τους 23 συναπτούς αιώνες ιστορίας, την ορίζει ως χωνευτήρι πολιτισμών και της προσδίδει μια ασύγκριτη και μοναδική ταυτότητα.

Πυροτεχνήματα στον δρόμο για το Γεντί Κουλέ
%IMAGEALT%
Πας να πεις «εν ολίγοις» και σταματάς. Δεν υφίσταται αυτός ο όρος για τη Θεσσαλονίκη. Σε χίλιες δυο θεματικές ενότητες μπορείς να τη χωρίσεις. Να επικεντρωθείς σε διαδρομές αρχαιολογικού, θρησκευτικού, πολιτισμικού, αθλητικού, ιαματικού ενδιαφέροντος, γευσιγνωσίας κ.ά. Ή απλά να τη διαλέξεις για την αγορά της, να κουλουριαστείς και να μην το κουνήσεις ρούπι απ’ τα καλοστημένα και πάντα γεμάτα θαμώνες μαγαζιά της. Είναι αυτό το περιβόητο «τι ψάχνεις».

Ιστορικό κέντρο και Ανω Πόλη. Το παραδοσιακό χρώμα πιάνεται αγκαζέ με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και πορεύονται πάραυτα. Η νέα όψη της 5 χλμ. παραλιακής έχει ήδη κατακτήσει κατοίκους και επισκέπτες, ενώ τα λουλουδιασμένα στενά των Κάστρων (είναι θετικό πως) διόλου δεν έχουν αλλάξει.

Λεωφόρος Νίκης και Εγνατία ορίζουν τα βήματα αν θες να περιηγηθείς στα δημοφιλέστερα αξιοθέατα όπως η Ροτόντα, η Καμάρα, το Γαλεριανό Ανάκτορο, ο Λευκός Πύργος, η Αγία Σοφία και το Μπεζεστένι, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πολύχρωμη παλιά αγορά που συμψηφίζεται στα ακαθόριστα στενά της Στοάς Μοδιάνο και στο Καπάνι.

Από την Αγίου Δημητρίου έως τα τείχη της Ακρόπολης προσανατολίζεσαι αν θες να επισκεφτείς επιγραμματικά τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο, το Γεντί Κουλέ και τον πύργο Τριγωνίου, ενώ οι ανηφοριές της Ανω Πόλης αποκαλύπτουν στα προσφυγικά «καστρόπληκτα» την περίφημη «άλλη όψη» της Θεσσαλονίκης.

Ενα εξευρωπαϊσμένο και άκρως ενδιαφέρον «ταξίδι» επιτυγχάνεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας ή αλλιώς «Λεωφόρο των Εξοχών» (ή Πύργων), όπου και απαντώνται τα μεγαλοπρεπή κατάλοιπα των πολυτελών επαύλεων των εύπορων οικογενειών της εποχής 1860-1960. Πίσω από την άναρχη δόμηση ξεχωρίζουν 20 περίπου διατηρητέα κτίσματα που εξυμνούν μέσω της αρχιτεκτονικής τους τη χαρακτηριστική πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητα της πόλης.

Το εικαστικό συνεχές του Δέλτα Αξιού, στις καλύβες των ψαράδων της Χαλάστρας
%IMAGEALT%
Στα κυριότερα συγκαταλέγονται: η βίλα Αλλατίνι (στεγάζει υπηρεσίες της Νομαρχίας), η Κάζα Μπιάνκα (φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ), η βίλα Μορντώχ (Δημοτική Πινακοθήκη), το πρώην κτίριο του ΝΑΤΟ (ή Ερυθρός Σταυρός), ο Κόκκινος Πύργος, το αρχοντικό Καπαντζή (Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης), η έπαυλη Μοδιάνο (ή Παλαιό Κυβερνείο) κ.ά.

Και για να λύσουμε τις όποιες απορίες: η κατεδάφιση των παραθαλάσσιων τειχών, η σιδηροδρομική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και οι πυρκαγιές ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν τους πλούσιους Ελληνες, Τούρκους και Εβραίους εμπόρους στα ανατολικά περίχωρα - που έως τότε φιλοξενούσαν τις μικρές θερινές κατοικίες και τα κτήματα που της χάρισαν την προσωνυμία «Εξοχές»...

Καταιγίδα πάνω από τη Βόλβη. Ο δυνατός αέρας (τουλάχιστον) είναι σύνηθες φαινόμενο
%IMAGEALT%
Η Θεσσαλονίκη περπατιέται και αυτό την κάνει ιδιαίτερα φιλική στον επισκέπτη. Το ότι όλα είναι στρωμένα στα πόδια σου. Οτι αν παρεκκλίνεις εκτός πορείας, το κάνεις συνειδητά. Για πεζοπορία (ή απλά για θέα) σκαρφαλώνεις στο Σέιχ Σου και στον Χορτιάτη.

Για κοντινά ηλιοβασιλέματα αναζητάς τα πεζούλια που επιβλέπουν την πολύβουη μαρίνα της Καλαμαριάς. Για ουζομεζέδες στοχεύεις κατευθείαν στην «πηγή» της Ν. Μηχανιώνας. Για μπάνια σκανάρεις όλη την ανατολική ακτογραμμή (από την Περαία, τον Μπαξέ, μέχρι την Αγία Τριάδα).

Αλογα και καλαμιώνες στην παραλίμνια Μεγάλη Βόλβη
%IMAGEALT%
Οι ορνιθοπαρατηρητές ορθώς διχάζονται ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια και στο φαντασμαγορικό Δέλτα - όπου απαντώνται εκατοντάδες από τα σπανιότερα είδη πουλιών της Ελλάδας. Οι εραστές των άκρων αγκυροβολούν δίπλα στους φάρους Αγγελοχωρίου και Αξιού.

Οι ποδηλάτες και φίλοι της ιππασίας καταστρώνουν διαδρομές σε δεκάδες μικρά και μεγάλα μονοπάτια, ενώ οι φίλοι του αιωροπτερισμού και του αλεξίπτωτου πλαγιάς οργώνουν τους αιθέρες, σε συνεργασία με τη (βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών) Αερολέσχη Θεσσαλονίκης Δύσκολα την αποχωρίζεσαι -είναι γεγονός- μα αν το κάνεις, έχεις (το λιγότερο) «τρανταχτούς» λόγους!


Μουσείων Τέχνη

 • Αρχαιολογικό: Ευρήματα από την προϊστορική Μακεδονία ως την Εποχή του Σιδήρου και από τον 7ο αι. ως την ύστερη αρχαιότητα. (Μανόλη Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310 830538)
 • Βυζαντινού Πολιτισμού: Ιστορίες τέχνης και πολιτισμού του Βυζαντίου μέσα από τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, παλαιοχριστιανικούς τάφους κ.ά. (Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2313 306400)

  Ο πύργος-φρούριο της Επανομής· το μετόχι της Αγίας Αναστασίας Κριτζιανών
  %IMAGEALT%

   
 • Μακεδονικού Αγώνα: Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις του 19ου που επηρέασαν το μέλλον του Ελληνισμού. (Προξένου Κορομηλά 23, τηλ. 2310 229778)
 • Εβραϊκό Μουσείο: Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε από τους Σεφαραδίτες Εβραίους μετά τον 15ο αι. και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Αγ. Μηνά 13, τηλ. 2310 250406)
 • Φωτογραφίας: Το «Πορτρέτο του Λιμανιού» στο παλιό αντλιοστάσιο. Η 22η PhotoΒiennale με τίτλο «Λόγος», στην έδρα του μουσείου και σε περισσότερους από 20 εκθεσιακούς χώρους. (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310 566716)

  Μέρος του υπόγειου δικτύου των στοών Θεσσαλονίκης, η κατακόμβη του Αγ. Ιωάννη. Σύμφωνα με την παράδοση επικοινωνούσε με την Κρύπτη του Αγ. Δημητρίου
  %IMAGEALT%

   
 • Κινηματογράφου: Από τα καλτ βουκολικά δράματα ως τον νεορεαλισμό του εμφυλίου και από τη χρυσή εποχή της Finos Films μέχρι τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310 508398)
 • Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης: Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε περισσότερα από 1.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video art, installations κ.α. (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ, τηλ. 2310 240002)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Χρώματα κι αρώματα (κι όλες οι φυλές του κόσμου) κάθε μέρα στο Καπάνι
 • Πυροτεχνήματα στον δρόμο για το Γεντί Κουλέ
 • Το εικαστικό συνεχές του Δέλτα Αξιού, στις καλύβες των ψαράδων της Χαλάστρας
 • Καταιγίδα πάνω από τη Βόλβη. Ο δυνατός αέρας (τουλάχιστον) είναι σύνηθες φαινόμενο
 • Αλογα και καλαμιώνες στην παραλίμνια Μεγάλη Βόλβη
 • Ο πύργος-φρούριο της Επανομής· το μετόχι της Αγίας Αναστασίας Κριτζιανών
 • Μέρος του υπόγειου δικτύου των στοών Θεσσαλονίκης, η κατακόμβη του Αγ. Ιωάννη. Σύμφωνα με την παράδοση επικοινωνούσε με την Κρύπτη του Αγ. Δημητρίου
 • Δεν βρέθηκες σ' άλλη εποχή. Ετσι μοιάζουν τα ηλιοβασιλέματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
 • Ορόσημο, σύμβολο, σήμα κατατεθέν. Ο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
 • Για βόλτες, αραλίκι, ραντεβού ή ποδηλασία: η νέα παραλία ήρθε κι έδεσε στη Θεσσαλονίκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή