ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ

Η άλλη Πάρος

Κείμενο: Γιάννης Φώσκολος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής

Στον κόλπο του Αϊ-Γιάννη του Δέτη λειτουργεί το «Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου» εστιάζοντας στον πολιτισμό, στην άθληση και στον εναλλακτικό τουρισμό.

Στη δυτική πλευρά του κόλπου της Νάουσας, μακριά από τα πολύβουα σοκάκια και την κοσμική ζωή, στέκει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Δέτη. Πανάρχαιο –το τοπωνύμιο Aγιος Ιωάννης αναφέρεται ήδη από το 1530 σε χειρόγραφους πορτολάνους, ενώ στο καθολικό της μονής υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ανακαίνιση το 1806–, αλλά και ορφανό σήμερα από μοναχούς, το μοναστήρι έχει δώσει το όνομά του στο «Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο», που το περιβάλλει από το 2009.

Με συνολική έκταση 800 στρεμμάτων, τέσσερις παραλίες και μονοπάτια 7,5 χιλιομέτρων, το πάρκο προσφέρεται για ήσυχες βουτιές, αθλητικές, πεζοπορικές και άλλες δραστηριότητες. Το αμφιθέατρο των 850 θεατών φιλοξενεί το καλοκαίρι αξιόλογες εκδηλώσεις, ενώ το πετρόχτιστο αναψυκτήριο στην παραλία του Καθολικού δροσί-ζει τους ηλιοκαμένους κολυμβητές.

Βαδίζοντας την άνοιξη στα μονοπάτια προς τον φάρο, οι μυρωδιές από τις άγριες ορχιδέες και την αυτοφυή μέντα μπλέκονται με τα ασπροκίτρινα σεντόνια των μικρών κρίνων, τους μεταμορφωμένους γρανίτες, τις ρόδινες σταγόνες των γερανιών και το ακριβό μπλε από το μικρό λουλούδι του ουρανού. (www.parkoparos.gr).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Η άλλη Πάρος
  • Η άλλη Πάρος
  • Η άλλη Πάρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή