ΔΡΑΚΑΝΟ

Πύργος στολίδι

Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Ενα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της ελληνιστικής περιόδου (3ος- 2ος π.Χ. αι.) ισορροπεί λίγα μέτρα απ' τη θάλασσα στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ικαρίας.

Κυλινδρικός και υπέρκομψος ο πύργος του Δρακάνου
%IMAGEALT%
Ο αριστουργηματικός Πύργος του Δρακάνου (από το ρήμα δέρκομαι=βλέπω) αποτελούσε το υψηλότερο σημείο της ομώνυμης αρχαίας ακρόπολης ενώ στην ασκεπή, σήμερα, κορυφή του υπήρχε φρυκτωρία.

Η τελειότητα δόμησής του τον κάνει να ξεχωρίζει από τους ομοίους του στην Ανδρο (Αγιου Πέτρου) και στη Νάξο (Χειμάρρου), πράγμα που συνηγορεί στο συμπέρασμα πως η κατασκευή του θα πρέπει να ανήκε σε κάποιον σπουδαίο ηγέτη ή σε μια σημαντική πόλη-κράτος.

Ως εκ τούτου, το απόλυτα κυκλικό κτίσμα (διαμέτρου 6μ. και ύψους 12μ.), πιστεύεται πως χτίστηκε στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας -και διαδόχου του Μ. Αλεξάνδρου- Δημητρίου του Πολιορκητή.

Οσο για την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς εξασφάλιζε την εποπτεία του θαλάσσιου περάσματος από τη Χίο μέχρι την Πάτμο και τις μικρασιατικές ακτές. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος και οι ανασκαφές συνεχίζονται, ενώ τα μονοπάτια που διακλαδίζονται έως τις ακτές του ομώνυμου ακρωτηριού (ή αλλιώς Φανάρι) οδηγούν στις πιο γαλήνιες και απόκρυφες παραλίες του νησιού.  

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Κυλινδρικός και υπέρκομψος ο πύργος του Δρακάνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή