ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ο πύργος του Αϊφελ στα Φιλιατρά

Κείμενο: Ολγα Χαραμή
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Οπως και για τον αυθεντικό στο Παρίσι, για το αντίγραφο του πύργου του Αϊφελ στα Φιλιατρά οι γνώμες διίστανται
%IMAGEALT%
Ο πύργος του Αϊφελ, το Κάστρο των Παραμυθιών, σιντριβάνια βγαλμένα λες από τους κήπους του Μπόμπολι: ένα πολιτισμικό σοκ περιμένει πολλούς από τους επισκέπτες των Φιλιατρών, που αντικρίζοντας το ομοίωμα του παρισινού πύργου, την τεράστια και κάποτε περιστρεφόμενη, υδρόγειο σφαίρα και το Κάστρο των Παραμυθιών στον Αγρίλη ανακηρύττουν τα Φιλιατρά «Πρωτεύουσα του κιτς».

Οι ντόπιοι δεν ενοχλούνται, καθώς αρκετοί από αυτούς συμφωνούν απόλυτα μαζί τους κι ας ξέρουν πως είναι τα έργα που δώρισε στον τόπο του, μεταξύ άλλων ευεργετημάτων, ο διακεκριμένος στην Αμερική γιατρός και λάτρης της γαλλικής πρωτεύουσας, Χαράλαμπος Φουρναράκης.

Στις πλατείες Καποδιστρίου και Αγίου Ανδρέα τα δύο φλωρεντιανής τεχνοτροπίας σιντριβάνια του 1870 θυμίζουν μαζί με την άψογη ρυμοτομία και τα αρχοντικά σπίτια της ίδιας εποχής, τις λαμπρές μέρες ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε που η μικρή πόλη ήταν πλούσια οικονομικά και πολιτιστικά από την παραγωγή και εξαγωγή σταφίδας και την αποκαλούσαν «Μικρό Παρίσι». Κάτι ήξερε ο γιατρός φαίνεται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οπως και για τον αυθεντικό στο Παρίσι, για το αντίγραφο του πύργου του Αϊφελ στα Φιλιατρά οι γνώμες διίστανται
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή