ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Et in Arcadia ego*

Επιμέλεια: Γιάννης Φώσκολος

Επέλεξε να μην περάσει τη ζωή του πίσω από ένα γραφείο, σε μια περίοδο που συγγραφέας σήμαινε περίπου αλήτης. Έζησε κι έγραψε για μια Ελλάδα άγρια, όταν τα αγόρια συνήθιζαν στα πτώματα και όχι στη γυναικεία γύμνια. Ακόμη κουβαλά τις ιδεοληψίες του από την πατρογονική γη.

Με τη μητέρα του Ντίνα, τη δεκαετία του 1970 στη Μονή Μαλεβής
%IMAGEALT%
Αυτή η Αρκαδία! Βουκολική και ερωτική, με τον Πάνα της σύμβολο διαρκούς και ακατάβλητης σεξουαλικής δραστηριότητας. Πέρα από τις ομολογημένες επιδόσεις του ο τραγοπόδης θεός επινόησε επίσης τον αυλό και υπήρξε ένας γητευτής των ήχων.

Είναι οι βαθιές νοσταλγίες των ανθρώπων που τους οδηγούν στη δημιουργία φανταστικών παραδείσων, στη διαρκή και εν τέλει έντονα απελπισμένη αναζήτησή τους. Από τον Θεόκριτο στον Βιργίλιο και απ’ αυτόν στον Γκαίτε παρακολουθούμε την επίμονη προσπάθεια διαφυγής σ’ ένα χώρο παραμυθίας που κατά καιρούς θα πάρει διάφορα ονόματα, τα βασικά πάντως χαρακτηριστικά του θα είναι η αγνότητα της ζωής, η ομορφιά της φύσης και μέσα σ’ αυτή τη φύση η ειρήνη, η απλότητα, η δικαιοσύνη.

Φωτογραφημένος τη δεκαετία του 1980
%IMAGEALT%
Αυτό που ως αποτέλεσμα της σύνθεσης αυθαίρετων εικόνων και εννοιών ονομάστηκε Αρκαδικό ιδεώδες, θα διατρέξει επί μερικούς αιώνες την Ευρώπη. Το 1647 ο Νικολά Πουσέν με τον γνωστό πλέον πίνακά του θα φυτέψει ένα σπόρο αμφιβολίας σ’ αυτό το παρατεταμένο ειδύλλιο. Αλλά ο χορός δεν θα σταματήσει. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν ουτοπίες.

Συχνά, εκτός Ελλάδος, έχω βρεθεί μπροστά σε χαμόγελα αμηχανίας όταν, από τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα προκύπτει ως τόπος καταγωγής μου η Αρκαδία. Για τους υποψιασμένους τούτο φαντάζει κάπως μυθικό πασπαλισμένο με μια απόχρωση φαιδρότητας. Αποφεύγω να δίνω σημασία, χαμογελάω με τον ίδιο τρόπο και ‘γώ και έτσι το πράγμα σταματάει εκεί.

Η δική μου Αρκαδία δεν έχει σχέση με καμιά άλλη. Δεν έχει καμιά μυστική διάσταση. Η δική μου Αρκαδία είναι φτιαγμένη από πέτρα και ήλιο. Είναι άγρια άνυδρη και βασανισμένη. Είναι σκληρή και γι’ αυτό το λόγο απέραντα όμορφη. Το ίδιο είναι και οι άνθρωποί της. Την έχω υμνήσει αλλά αυτό δεν με βόηθησε να απαλλαγώ από τις ιδεοληψίες μου. Αναρωτιέμαι αν θα τα καταφέρω ποτέ.

* Ημουν και εγώ στην Αρκαδία


* Ο Θανάσης Βαλτινός, ένας από τους κορυφαίους εν ζωή Ελληνες συγγραφείς, σεναριογράφος και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας, το 1932. Φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα όπου ζει έως σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετά το 1974 έζησε στο εξωτερικό (Αγγλία, Δ. Βερολίνο και Η.Π.Α.), καλεσμένος από πανεπιστήμια ή άλλα πνευματικά ιδρύματα. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ.ά. Το 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2002 του απενεμήθη ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 2012 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Με τη μητέρα του Ντίνα, τη δεκαετία του 1970 στη Μονή Μαλεβής
  • Φωτογραφημένος τη δεκαετία του 1980
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή