ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

"Ναύπλιο, η πιο γοητευτική πόλη της Ελλάδας"

Επιμέλεια: Γιάννης Φώσκολος

Ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αφήνει για λίγο στην άκρη τα φιλόδοξα πειράματα και τη διδασκαλία για να μιλήσει για την άλλη του μεγάλη αγάπη... Το Ναύπλιο.

 Σπάνια βρίσκει κανείς στον τόπο μας μέρη που είναι τόσο προικισμένα από τη φύση όσο η Αργολίδα. Δεν αναφέρομαι μόνο στη φυσική ομορφιά, αλλά και στην ιστορική συγκυρία, την τέχνη, την παράδοση, τη σπάνια βλάστηση, την εύφορη γη, που ανέδειξε την Αργολίδα κοιτίδα του Πολιτισμού: Μυκήνες, Τίρυνθα, Αρχαίο Αργος, Επίδαυρος, Ασκληπιείο, ονόματα γνωστά σε όλη την Υφήλιο. 

Θυμάμαι όταν πρωτοεπισκέφτηκα την περιοχή της Αργολίδας, τη δεκαετία του ’50 μαθητής ακόμα του Δημοτικού Ζωγράφου, σε σχολική εκδρομή, δεν χόρταιναν τα μάτια μου και δεν προλάβαινα να τα απορροφήσω όλα: Δερβενάκια, Μυκήνες, Τίρυνθα, Ναύπλιο, καταλήγοντας να παίζουμε μπάλα στο Κεφαλάρι του Αργους!

Πού να ήξερα ότι δεκαετίες αργότερα θα γινόμουν Επίτιμος Δημότης Ναυπλίου και θα πέρναγα αρκετό καιρό εκεί, μακριά από το πολυθόρυβο «κλεινόν άστυ», απολαμβάνοντας μια τόσο επιβλητική ηρεμία καθώς και τα στέκια μου, όπως η πασίγνωστη ψαροταβέρνα του «Αραπάκου» και το Bar-Restaurant «360». 

Θεωρώ το Ναύπλιο ως την πιο γοητευτική πόλη της Ελλάδος και εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ξεχωριστή αυτή πόλη της Πελοποννήσου πρωταγωνίστησε στα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας. 

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία βρίσκεται πλαισιωμένη από δύο ενετικά κάστρα, το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία. Η «Νάπολη της Ανατολής», όπως ονόμασαν την πόλη οι Ενετοί θαλασσοκρατείς και η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδος το 1828 (που δυστυχώς αμαυρώθηκε από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, από μη Ναυπλιώτες...), εξακολουθεί να διατηρεί την ιστορικότητα και την πολιτιστική της ιδιαιτερότητα στον χρόνο.

Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα στενά δρομάκια, οι γραφικές πλατείες, οι οθωμανικές κρήνες, τα ιστορικά εκκλησάκια, η πανέμορφη Αρβανιτιά, το θρυλικό Μπούρτζι, σε συνδυασμό με το θαλασσινό τοπίο, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, πολύ ρομαντικό, που πάντα με μάγευε και με έκανε να νοσταλγώ την επιστροφή μου εκεί σε κάθε ευκαιρία.

Το Ναύπλιο θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, καθώς αποτελεί για μένα πνευματικό καταφύγιο, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και σταθμό πολλών ευχάριστων αναμνήσεων. 

* Ο Δημήτρης Β. Νανόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN)  και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Ηouston. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,. Εχει συγγράψει πάνω από 670 πρωτότυπες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  •  Ναύπλιο, η πιο γοητευτική πόλη της Ελλάδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή