ΒΕΡΛΙΓΚΑ

Αγρια ομορφιά

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης

Βερλίγκα λέγεται το οροπέδιο στις κορυφές του Λάκμου, το βουνό που υψώνεται στα βορειοδυτικά άκρα του Ασπροποτάμου. Αυτό το κομμάτι μπορεί εύκολα να περιγραφεί· το πιο δύσκολο είναι το ίδιο το τοπίο, με τις χιονισμένες βουνοκορφές (ανάλογα και με την εποχή βέβαια), τους ασύλληπτους μαιανδρισμούς των νερών που διασχίζουν το οροπέδιο και βέβαια μία από τις τρεις δρακόλιμνες της Πίνδου.

Ανάλογα με την εποχή, η δρακόλιμνη γεμίζει ή αδειάζει
%IMAGEALT%
Κάποιοι τοποθετούν εδώ, στα νερά της λίμνης τις πηγές του Αχελώου ποταμού. Ενας θρύλος λέει πως κάποτε πετάχτηκε μέσα από τα βράχια ένας πελώριος δράκος, στριφογύρισε κάμποσες φορές στη γη (εξού και οι μαιανδρισμοί) και έπειτα χάθηκε στα νερά της λίμνης. Ανάλογα με την εποχή, θα πετύχεις τη δρακόλιμνη με περισσότερο ή λιγότερο νερό. Την περίοδο μάλιστα από τα μέσα περίπου καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου «στεγνώνει» σχεδόν εντελώς.

Για να ανέβεις στη Βερλίγκα θα πρέπει να φτάσεις στο χωριό Χαλίκι (περίπου 90χλμ. από τα Τρίκαλα) και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι περίπου τη δρακόλιμνη, σε υψόμετρο 2.050 μ. Αν διαθέτεις τζιπ, μπορείς να φτάσεις μέχρι εκεί και με το αυτοκίνητο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ανάλογα με την εποχή, η δρακόλιμνη γεμίζει ή αδειάζει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή