ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Συνταγές από τα Γιάννενα

Κείμενο: Ηλίας Φουντούλης
Φωτογραφίες: COOK BOOK

Στριφτές Xορτόπιτες

Υλικά

Για τη ζύμη 

  • 1 φλιτζ. βούτυρο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι περίπου
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • νερό χλιαρό 

Για τη γέμιση 

  • 1 κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό σέσκουλα
  • 2 ματσάκια καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι τσουκνίδα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 πράσα
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο  

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Bάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα και το αλάτι σε μια λεκάνη. Kόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά. Pίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη. Tην αφήνουμε να σταθεί για μία ώρα. 

Για τη γέμιση: Kαθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά. Aλατίζουμε, στύβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό για μία ώρα περίπου. Προσθέτουμε το τυρί, πιπέρι και 3/4 του φλιτζανιού λάδι περίπου για να μην είναι στεγνή η γέμιση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Kόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών και την κάθε λωρίδα σε 3-4 κομμάτια. Γεμίζουμε με μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε, κλείνουμε και στρίβουμε για να σχηματίσουμε στριφτές πίτες. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Bάζουμε τις πίτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 

Αλευρόπιτα με κυδώνι και φέτα

Yλικά

  • 1 κυδώνι (350 γρ. περίπου)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη 
  • 1¼ φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο
  • 1 αβγό
  • 2 + 4 + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού τσίπουρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι φρέσκο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη 
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε το κυδώνι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κυδώνι μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μία φορά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το κυδώνι σε ένα πιάτο. Χτυπάμε καλά σε μπολ το αβγό με το τσίπουρο, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Μεταφέρουμε το ξηρό μείγμα στο μπολ με τα υγρά, προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αλείφουμε ένα ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα σε όλη του την επιφάνεια. Μοιράζουμε τη φέτα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το σοταρισμένο κυδώνι, φρέσκο πιπέρι και μεταφέρουμε την πίτα στον φούρνο. Την ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

Χέλι ψητό με δαφνόφυλλα

Υλικά

  • 1 χέλι μεγάλο κομμένο σε κομμάτια (100 με 150 γρ. το καθένα)
  • 20-30 αποξηραμένα δαφνόφυλλα
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο και λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε καλά σε μπολ το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Απλώνουμε το κρεμμύδι με όλα τα υγρά σε ταψί και από πάνω στρώνουμε τα δαφνόφυλλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το χέλι και το βάζουμε πάνω στα δαφνόφυλλα. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε το χέλι στεγνό για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε μαζί με λίγα από τα κρεμμύδια, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Χόρτα γιαχνί με φέτα

Υλικά

  • 1 κιλό χόρτα (λάπαθα, μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψωμί ξερό σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι φέτα σε κύβους
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε όλα τα χόρτα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Kλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ψωμί, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη φέτα και πιπέρι. Σερβίρουμε τα χόρτα σκέτα, ή τα συνοδεύουμε με κάποιο κρέας ψητό.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Συνταγές από τα Γιάννενα
  • Συνταγές από τα Γιάννενα
  • Συνταγές από τα Γιάννενα
  • Συνταγές από τα Γιάννενα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή